Tajemství argentinských vín
Nadmořská výška až do 3000 metrů generuje mikroklima a různé druhy půdy.
Kontinentální klima vinařských oblastí nacházejících se v poušti daleko od oceánů.
Rozmanitost půdy, neboť vinařství sahá od ledové Patagonie až po slunný sever.
Mladá půda s nízkým obsahem dusíku zlepšuje kvalitu hroznů.
Suché podnebí s ročními srážkami v odrůdy rozmezí 150 – 400 mm umožňuje téměř přirozenou fytosanitární péči hroznů.
Čistota vody pro zavlažování, jež pochází převážně z tajícího sněhu v Andách.
Kulturní vinařské dědictví pramenící ze čtyři století dlouhé historie a dnes tvořící součást argentinské identity.
Rozdělení oblastí
Argentina
Severní oblast
Severní oblast se odlišuje nadmořskou výškou vinic. V průměru se pohybuje od 1.000 m do 3.000 m nad mořem. Údolí Valle Calchaquí, v provincii Salta, je kolébkou nejvýše položených vinic na světě. Dalším charakteristickým znakem jsou nízké srážky, horké a suché podnebí s vysokými průměrnými teplotami a písčitá půda, která usnadňuje odvodnění.
V nitru jejích hlavních podoblastí – Cafayate, Fiambalá a Amaichá se uskrývá tisíciletá historie. Pobývali zde původní obyvatelé kultury Calchaquí a Diaguita.
Mezi speciální odrůdy regionu patří Torrontés, který se většinou pěstuje v údolí Valle de Cafayate, v provincii Salta
Oblast Cuyo
Cuyo (v jazyce Huarpe Milkayac znamená Země pouští) je jedním z nejsušších a zároveň nejplodnějších regionů, pokud jde o pěstování vinné révy. S téměř 200 tisíci hektary vinic představuje největší vinařskou oblast v zemi a hlavního výrobce vín Jižní Ameriky.
Vinice se rozprostírají ve výškách v rozmezí od 700 m do 1700 m nad mořem, s průměrnou roční teplotou 15 stupňů Celsia. Horský pás And je hlavním zdrojem zavlažování díky čisté vodě, jež pochází z tajícího sněhu. Typická a nejvíce pěstovaná odrůda je Malbec.
Oblast Patagonie
Patagonie je nejjižnějším regionem Argentiny pro pěstování hroznů. Zahrnuje provincie Río Negro, Neuquén a La Pampa.
Nachází se zde okolo 4.500 hektarů vinic. Zimy jsou intenzivní a léta v noci chladná, což umožňuje získat harmonickou kombinaci mezi cukrem a kyselostí, a rovněž tak mnoho vůní.
Charakteristickou vlastností regionu je pomalé a dlouhotrvající dozrávání hroznů. Výška vinic se pohybuje v rozmezí 300 až 500 metrů nad mořem. Tyto rysy dodávají patagonskému vínu velmi jemný nádech, bezkonkurenční aromatickou intenzitu a jedinečnou osobnost, přičemž odráží čistotu životního prostředí a prestiž této vinařské oblasti – nejjižnější na světě.