Malbec, ikonická odrůda Argentiny

Argentina je zemí s nejrozsáhlejší plochou vysázenou Malbecem na světě. Odrůda pochází z jihozápadní Francie, kde je známá jako Côt. Díky své intenzivní barvě a tmavým odstínům se vína této odrůdy nazývala “černá vína z Cahors”.

Malbecu se velmi dobře daří v oblastech s velkými rozdíly mezi denní a noční teplotou, kde je vápnitá, jílovitá a/nebo písčitá půda, tak jako na úpatí And. Díky těmto geografickým a klimatickým vlastnostem vyniká argentinský Malbec především kvalitou svých tříslovin – měkkých, hedvábných a kulatých. Pěstuje se hlavně v provincii Mendoza, v níž se nachází 85% vinné révy Malbec.

Malbec Lujan de Cuyo je první chráněné označení původu (DOC) z Ameriky, které má chránit jméno podoblasti a zaručit vysokou kvalitu vín. Malbec této podoblasti má velmi intenzivní a tmavou třešňovou barvu, která se může zdát téměř černá. V Luján de Cuyo víno obsahuje minerální tóny a převládají v něm černé ovoce a sladké koření. Naopak v podoblastech Tupungato, Tunuyan a San Carlos (Valle de Uco), je Malbec elegantnější, se silnými kořenitými a květinovými tóny.

V Patagonii, kde je podnebí chladnější s méně extrémní nadmořskou výškou má Malbec aroma zralého černého ovoce v kombinaci se silným minerálním tónem. Severní region charakterizují slunce a vysoká nadmořská výška. Tamní Malbec se vyznačuje vůní zralého červeného a černého ovoce, černého pepře a papriky, velmi pevnou strukturou s nasládlými tříslovinami.

Malbec lze dobře snoubit s červeným masem, grilovaným masem, tvrdými sýry a těstovinami s rajčatovou omáčkou.

Tajemství argentinských vín

Jak šel čas

  • 1551 – začíná pěstování vinné révy v Argentině. Katoličtí kněží zakládají vinice poblíž svých klášterů, aby zajistili víno na svatou mši.
  • XIX. století – Evropští přistěhovalci přinášejí nové zemědělské techniky a další odrůdy, které v Andách a údolí řeky Colorado našly své ideální prostředí.
  • 17. 4. 1853 – byla založena 1. zemědělská škola. Její ředitel, Michel Aimé Pouget, jako první přináší francouzské odrůdy, včetně Malbecu.
  • 1863 – Ve Francii se rozšíří Phylloxera, která postihne vinice v jižní oblasti Rhône.
  • 1873 – Rozloha vinic dosahuje 2000 hektarů a v roce 1893 již přes 10000 hektarů.
  • 1956 – Mráz ve Francii téměř úplně zničí vinice Malbecu. Argentina se stává jedinou zemí s originálními vinicemi odrůdy Malbec z Francie.
  • 1960 – Existují velké vinařské závody a silné obchodně distribuční sítě.
  • 1970 – Výrobní model založený na velkých objemech vína nízké kvality se zhroutí. Slazené nápoje a pivo oslabí poptávku po víně, jež z 90 l na obyvatele v r. 1970 klesne na 55 l v r. 1991.
  • 1990 – Začíná znovuoživení argentinského vinařství, i pomocí odrůdy Malbec. Vinaři se zaměřují na výrobu menších objemů nejvyšší kvality.
  • 2010 – Argentina upevňuje svou pozici jako výrobce kvalitních vín a Malbec se stává symbolem červených argentinských vín.
  • 17. 4. 2011 – Světový den Malbecu se slaví poprvé, a to v den výročí založení první školy zemědělství, kde pěstování Malbecu začalo.

Malbec – podle statistiky

Odrůda Malbec pochází z Francie, ale svůj domov našla v Argentině, kde se stala odrůdou číslo jedna. Daří se jí zde ve všech směrech a oceňují ji milovníci vína jak v Argentině, tak i ve světě.

Malbec se v roce 2013 pěstoval na 35 890 hektarech vinic v Argentině, tedy na 16,05% půdy osázené vinnou révou v Argentině. Ve srovnání s rokem 2000 došlo k navýšení osázení odrůdou Malbec o 120%, a ve srovnání s rokem 1993 dokonce o 260%.

Nejvíce je vysazena v regionu Mendoza, na 31 022 hektarech, což je 20% vinic v tomto regionu a zároveň 86,5% vinic v rámci celé Argentiny. V Mendoze se rozšířila osázennost vinic odrůdou Malbec o 116% oproti roku 2000.

Více informací